Τεχνικές Προδιαγραφές – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Τεχνικές Προδιαγραφές


Τεχνικές Προδιαγραφές: Οι προδιαγραφές της ακίνητης ιδιοκτησίας σου

Όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν ψάχνουμε σε διάφορα καταστήματα να βρούμε την καλύτερη τιμή. Συγκρίνουμε τις τιμές του ίδιου ακριβώς προϊόντος σε δύο ή τρία διαφορετικά καταστήματα. Δεν συγκρίνουμε όμως δύο διαφορετικά προϊόντα γιατί αυτό δεν θα είχε κάποιο νόημα. Όπως λέμε και στην Κύπρο, είναι σαν να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Στην περίπτωση όμως ανέγερσης μιας νέας οικοδομής, για παράδειγμα μιας νέας κατοικίας, συγκρίνουμε προσφορές που συχνά δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ή την ίδια ποιότητα. Αυτό είναι φυσικά άδικο τόσο για τους Εργολάβους-προσφοροδότες όσο και για εσένα που θέλεις να αξιοποιήσεις με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το διαθέσιμο σου κεφάλαιο. Επομένως πως θα γνωρίζεις ότι έχεις κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή; Αυτό θα το κάνεις με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι κατασκευαστικές προδιαγραφές μίας οικοδομής. Προσδιορίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών και τον τρόπο εφαρμογής τους. Τις προδιαγραφές ετοιμάζει ο Μελετητής (Αρχιτέκτονας/Μηχανικός) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη αλλά φυσικά και των ελάχιστων απαιτήσεων της νομοθεσίας. Οι τεχνικές προδιαγραφές προσδιορίζουν το είδος και την ποιότητα των υλικών που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ποιότητα της κατασκευής. Προσδιορίζουν όμως και κάτι περισσότερο: την ορθή τους εφαρμογή και συναρμολόγηση μεταξύ των διαφόρων δομικών στοιχείων. Συνοδεύονται από Αρχιτεκτονικά Σχέδια με λεπτομέρειες της κατασκευής για περισσότερες διευκρινήσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να προσδιοριστεί το πάχος της πολυστερίνης για να πετύχουμε την θερμική άνεση που επιδιώκουμε ή να σχεδιαστεί συγκεκριμένο σύστημα τοιχοποιίας από γυψοσανίδα για να πετύχουμε την απαραίτητη πυρασφάλεια της κατασκευής. Ο Μελετητής είναι αυτός που μπορεί να σου προσφέρει την καταλληλότερη λύση για την περίπτωσή σου, προδιαγράφοντας και υποδεικνύοντας σε σχέδια την κατασκευαστική λύση.

Σε τι χρειάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές;

Έχεις ποτέ αγοράσει ένα smartphone γνωρίζοντας μόνο ότι διαθέτει … μία οθόνη και ένα πληκτρολόγιο; Αυτές οι πληροφορίες δεν επαρκούν. Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες , για να γνωρίζεις τι αγοράζεις και αν αξίζει τα λεφτάπου δίνεις. Το ίδιο και με μία οικοδομή. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές σου δίνουν αυτές τις επιπλέον πληροφορίες που χρειάζεσαι. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Συγγραφής Υποχρεώσεων προς Εργολάβους, μαζί με το Συμβόλαιο Εργολαβίας και τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια. Το σύνολο των εγγράφων αυτών δίνεται σε εργολάβους για προσφορές.  Μόνο έτσι μπορεί να γίνει μια σωστή σύγκριση των προσφορών.

Με την υπογραφή του Συμβολαίου Εργολαβίας, η προσφορά του Εργολάβου αντιστοιχεί αυτόματα σε συγκεκριμένη ποιότητα υλικών και εφαρμογής η οποία προσδιορίζεται από τις Τεχνικές Προδιαγραφές. Χωρίς τις Τεχνικές Προδιαγραφές, ό,τι προσφορές και να πάρεις, δεν μπορούν να συγκριθούν καθώς ίσως να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ποιότητες. Επιπλέον ο Μελετητής, κατά την διάρκεια επίβλεψης και διαχείρισης του συμβολαίου, θα ελέγχει εάν ακολουθούνται οι προδιαγραφές από τον Εργολάβο. Χωρίς ακριβείς προδιαγραφές δεν μπορεί να γίνει ούτε σωστή επίβλεψη.

Συχνά παρατηρείται το γεγονός πολλοί Ιδιοκτήτες να προχωρούν σε οικοδομικές εργασίες χωρίς συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ή να ανεγείρονται κατοικίες με τρεις σελίδες προδιαγραφές. Αυτό δεν επαρκεί. Ας πάρουμε το πιο απλό παράδειγμα. Όταν σου πει κάποιος ότι θα σου κτίσει ένα τοίχο με τούβλο, εσύ θα υποθέσεις αυτόματα ότι εννοεί το διάτρητο τούβλο αργίλου που όλοι γνωρίζουμε ότι χτίζονται οι οικοδομές. Παρόλα αυτά, η λέξη “τούβλο” προσδιορίζει μία μεγάλη ποικιλία οικοδομικών υλικών συμπεριλαμβανομένου και του τσιμεντότουβλου. Το παράδειγμα είναι από πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν Εργολάβο και Ιδιοκτήτη σε Διαιτησία. Η απόφαση ήταν αυτή που ανέφερα. Το “τούβλο” ως γενική ορολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το τσιμεντότουβλο. Για αυτό και οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ένας όγκος εγγράφων έτσι ώστε να προσδιορίζονται τα πάντα με λεπτομέρεια.

Βάσει των Τεχνικών Προδιαγραφών και των αντίστοιχων Αρχιτεκτονικών Σχεδίων, διαφορετικοί Εργολάβοι μπορούν να σου δώσουν προσφορές οι οποίες θα είναι συγκρίσιμες αφού θα αντιστοιχούν στις ίδιες ποιότητες υλικών και στις ίδιες κατασκευαστικές λύσεις. Έτσι θα μπορείς να εξασφαλίσεις την βέλτιστη λύση από τον Μελετητή και την χαμηλότερη τιμή από τον κατασκευαστή. Έτσι αποφεύγεις τις κερδοσκοπικές τακτικές της χαμηλής τιμής εις βάρος της ποιότητας της κατασκευής.  Εξασφαλίζεις την σιγουριά της ποιότητας με την πραγματικά χαμηλότερη τιμή.

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts