Συντήρηση Διατηρητέας οικοδομής στα Πάνω Λεύκαρα

Παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο τις εργασίες συντήρησης που έγιναν από συνεργάτη μας σε διατηρητέα οικοδομή στα Πάνω Λεύκαρα. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύτηκαν τα οικονομικά κίνητρα για διατηρητέες οικοδομές.

Η διατηρητέα οικοδομή βρίσκεται σε σημείο όπου προσφέρεται ωραία πανοραμική θέα. Έχει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δομή των σπιτιών των Λευκάρων. Ο χώρος εισόδου, ή «ηλιακός», με τις χαρακτηριστικές του καμάρες, βλέπει κατευθείαν στην εσωτερική αυλή. Η εσωτερική αυλή είναι ο χώρος που δίνει πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Εκεί βρίσκεται ο κτιστός φούρνος και η σκάλα που οδηγεί στο δώμα.

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες των εργασιών, καλό είναι να γνωρίζεις ότι ο Κλάδος Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, είναι πολύ αυστηρός σε σχέση με τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν. Η έγκριση των εργασιών από τον Κλάδο Διατήρησης είναι βασική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση των εργασιών. Εννοείται ότι η οικοδομή θα πρέπει πρώτα να κηρυχθεί ως διατηρητέα.

 

Εργασίες Συντήρησης Διατηρητέου

Σε λειτουργικό επίπεδο, δημιουργήθηκε ένας κλειστός χώρος σε τμήμα της εσωτερικής αυλής (με μπλε χρώμα στο σχέδιο) που συνδέει την κουζίνα και τους χώρους των υπνοδωματίων. Η νέα κατασκευή είναι μεταλλική με γυαλί και ενοποιεί τους δύο υφιστάμενους κτιριακούς όγκους.

Αλλαγές σε όψεις και επιφάνειες της διατηρητέας οικοδομής:

  • Αφαιρέθηκε το στέγαστρο της κύριας εισόδου και καταργήθηκαν οι υδρορροές στην πρόσοψη.
  • Τοποθετήθηκαν νέα σανιδωτά εξωτερικά κουφώματα στην πρόσοψη.
  • Δημιουργήθηκε «κρόδωμα» περιμετρικά του δώματος στην επαφή του με την εσωτερική αυλή.
  • Αφαιρέθηκαν τα κεραμίδια από τον κτιστό φούρνο.

 

Αναβαθμίσεις – Επιδιορθώσεις του διατηρητέου κτιρίου:

  • Επιδιορθώθηκε η υφιστάμενη εξωτερική πέτρινη τοιχοποιία.
  • Αντικαταστάθηκαν όλα τα παλιά κουφώματα με ξύλινα παραδοσιακού τύπου.
  • Αντικαταστάθηκαν όλα τα δώματα με νέο επίπεδο δώμα με βολίτζια και ψαθαριά.
  • Αφαιρέθηκε το μωσαϊκό δάπεδο από όλους τους χώρους. Τοποθετήθηκε κυπριακό γυψομάρμαρο σε όλους τους χώρους εκτός του χώρου υγιεινής. Στο χώρο υγιεινής τοποθετήθηκε κεραμικό δάπεδο.
  • Αφαιρέθηκε το πλακόστρωτο από την αυλή και τοποθετήθηκε νέο.
  • Τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση.
  • Δημιουργήθηκαν νέες ρύσεις στο δώμα για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων προς την εσωτερική αυλή.
  • Αντικαταστάθηκαν όλα των ειδών υγιεινής και κεραμικών πλακιδίων από το λουτρό.
  • Αφαιρέθηκε το μεταλλικό κιγκλίδωμα από το δώμα και την εξωτερική  σκάλα και τοποθετήθηκε νέο.

Αυτές είναι μερικές από τις εργασίες που έγιναν στο συγκεκριμένο έργο διατήρησης.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί όλος ο Συντελεστής Δόμησης, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης του και μεταφοράς του σε άλλο τεμάχιο.

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος, 99155750