ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ – ECOSMART PROPERTY DESIGN

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ


Την πρώτη Μαρτίου 2021 αρχίζει το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων περιοχών της υπαίθρου στην Κύπρο. Υπεύθυνο υπουργείο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Το σχέδιο καλύπτει τις κοινότητες που δεν περιλαμβάνονται στο στεγαστικό σχέδιο αναζωογόνησης ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών.

Σκοπός του σχεδίου είναι η απόκτηση κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε περιοχές που εγκρίνει το σχέδιο και προς τον σκοπό αυτό παρέχεται οικονομική ενίσχυση. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στεγαστικής του κράτους σε συνδυασμό με την στήριξη και ενίσχυση της υπαίθρου.

Το σχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών και Ορεινών περιοχών, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο μας.

Μπορείς επίσης να δεις λίστα με όλα τα στεγαστικά σχέδια εδώ.

Το σχέδιο ισχύει από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις.

Επιλέξιμες περιοχές στεγαστικού σχεδίου

Λευκωσία

Αγία Βαρβάρα, Αγίοι Τριμιθιάς, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Σωζόμενος, Αγροκηπιά, Ακάκι, Αλάμπρα, Ανάγεια, Αναλιόντας, Αρεδιού, Αστρομερίτης, Επισκοπειό, Εργάτες, Καμπιά, Καταλιόντας, Κάτω Δευτερά, Κλήρου, Κοκκινοτριμιθιά, Κοτσιάτης, Λυθροδόντας, Μαθιάτης, Μαλούντα, Μαργί, Μένικο, Μιτσερό, Νήσου, Ορούντα, Παλαιομέτοχο, Πάνω Δευτερά, Πέρα, Πέρα Χωριό, Περιστερώνα, Πολιτικό, Σια, Συνοικισμός Ανθούπολης, Ψιμολόφου

Λάρνακα

Αβδελλερό, Αγγλισίδες, Αγία Άννα, Άγιος Θεόδωρος, Αλαμινός, Αλεθρικό, Αναφώτιδα, Απλάντα, Βορόκληνη, Ζύγι, Καλαβασός, Καλό Χωριό, Κελλιά, Κιβισίλι, Κίτι, Κόρνος, Κοφίνου, Μαζωτός, Μαρώνι, Μοσφιλωτή, Ξυλοτύμβου, Ξυλοφάγου, Ορμίδεια, Πέργαμος, Περιβόλια, Πυργά, Σοφτάδες, Τερσεφάνου, Χοιροκοιτία, Ψευδάς.

Λεμεσός

Άγιος Τύχων, Ακρούντα, Ακρωτήρι, Αρμενοχώρι, Ασγάτα, Ασώματος Λεμεσού, Αυδήμου, Επισκοπή, Ερήμη, Κολόσσι, Μοναγρούλλι, Μονή, Μουτταγιάκα, Παλώδεια, Πάνω Πολεμίδια, Παρεκκλησιά, Πεντάκωμο, Πισσούρι, Πύργος, Σούνι-Ζανακιά, Σωτήρα, Τραχώνι, Φοινικάρια.

Πάφος

Αγία Βαρβάρα, Αγία Μαρινούδα, Αμαργέτη, Αναρίτα, Αξύλου, Άρμου, Αχέλεια, Γιόλου, Ελεδιό, Έμπα, Επισκοπή, Κανναβιού-Μελαμιού, Κάτω Ακουρδάλια, Κισσόνεργα, Κολώνη, Κονιά, Κούκλια, Κούρδακα, Λέμπα, Λουκρούνου, Μαμώνια, Μανδριά, Μαραθούντα, Μέσα Χωριό, Μεσόγη, Μηλιού, Νικόκλεια, Πάνω Ακουρδάλια, Πολέμι, Σουσκιού, Στρουμπί, Τάλα, Τίμη, Τρεμιθούσα, Φασούλα, Χλώρακα, Χολέτρια, Ψάθι.

Αμμόχωστος

Λιοπέτρι.

Τι χορηγείται με το σχέδιο

Η χρηματοδότηση δίνεται με σκοπό την απόκτηση με νόμιμο τρόπο ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση για δέκα τουλάχιστον χρόνια. Προς αυτό τον σκοπό το σχέδιο μπορεί να δώσει οικονομική ενίσχυση στις εξής περιπτώσεις:

 • Ανέγερση κατοικίας.
 • Αγορά νέας ή υφιστάμενης (μεταχειρισμένης) κατοικίας.
 • Αγορά και αναβάθμιση-ανακαίνιση υφιστάμενης (μεταχειρισμένης) κατοικίας.
 • Απόκτηση με δωρεά και αναβάθμιση – ανακαίνιση νέας ή υφιστάμενης (μεταχειρισμένης) κατοικίας.
 • Απόκτηση με άλλο τρόπο και αναβάθμιση – ανακαίνιση νέας ή υφιστάμενης (μεταχειρισμένης) κατοικίας.

Ποσά επιχορήγησης

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης. Το κατώτατο όριο της συνολικής δαπάνης είναι €20.000, επομένως η ελάχιστη χορηγία που μπορεί να δωθεί είναι €10.000.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας και καθορίζεται ως εξής:

 • €15.000 για μονήρες άτομο και οικογένεια μέχρι 3 άτομα, περιλαμβανομένης και της μονογονεϊκής οικογένειας.
 • €20.000 για οικογένεια 4 ατόμων και άνω, περιλαμβανομένης και της μονογενεϊκής οικογένειας.
 • €10.000 πρόσθετο ποσό για άτομα με αναπηρία.

Τονίζεται ότι το ποσό των €10 000 αφορά στο 100% των δαπανών που έχουν να κάνουν με κατασκευές για διευκόλυνση του ατόμου με αναπηρία. Το ποσό θα καταβάλλεται αφού προσκομιστούν παραστατικά των σχετικών εργασιών. Παραστατικά θα πρέπει επίσης να καταβάλλονται και για τεκμηρίωση της αναπηρίας.

Σημαντικές πληροφορίες:

 • Κατοικία θεωρείται το σπίτι ή το διαμέρισμα με σύνολο δωματίων που έχουν λειτουργική ενότητα.
 • Ως οικογενειακή κατάσταση του αιτητή θα θεωρηθεί η κατάσταση του σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβάλλονται κατά την υποβολή της αίτησης και όχι μεταγενέστερα.
 • Η ημερομηνία απόκτησης της ιδιόκτητης κατοικίας θα πρέπει να είναι η ίδια ή μεταγενέστερη της ημερομηνίας της προκήρυξης του στεγαστικού σχεδίου. Ως ημερομηνία απόκτησης λαμβάνεται η ημερομηνία κατά την οποία κατατήθονται τα σχετικά έγγραφα στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
 • Το ΦΠΑ θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη και ως εκ τούτου λαμβάνεται υπόψην στο συνολικό κόστος για το οποίο εγκρίνεται η χρηματοδότηση.
 • Οι εργασίες αναβαθμίσεων και ανακαίνισης σε ήδη ιδιόκτητη κατοικία δεν καλύπτονται καθώς δεν πλειρείται η βασική προϋπόθεση της απόκτησης της κατοικίας.

Δικαιούχοι επιχορήγησης

Δικαιούχος του σχεδίου, δηλαδή αιτητής, μπορεί να είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι νόμιος κάτοικος Κύπρου με συνεχή διαμονή στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το σχέδιο ισχύει και για επαναπατρισθέντες που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο.

Ποιοι δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι

Το σχέδιο προβλέπει ορισμένες περιπτώσεις όπου o αιτητής δεν εγκρίνεται ως δικαιούχος του σχεδίου. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

 • Άτομο που έχει πάρει προηγουμένως κρατική οικονομική ενίσχυση ή ενίσχυση από τον ΚΟΑΓ για στεγαστικούς σκοπούς. Δεν ισχύει για όποιον έτυχε επιδοτήσεων για ενοικίαση στέγης ή για επιτόκιο στεγαστικού δανείου.
 • Σε περίπτωση ζεύγους δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, αιτητής που έλαβε ενίσχυση προηγουμένως ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.
 • Άτομο που κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.
 • Άτομο που ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α του έχουν εγγεγραμμένο στο όνομά τους άλλο ακίνητο (τεμάχιο γης) εντός της οικιστικής ζώνης/περιοχής της τοπικής αρχής στην οποία θέλει/ουν να κατοικήσουν, ή σε όμορη κοινότητα/Δήμο.
 • Άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει αποταθεί ή/και επωφεληθεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.
 • Άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει υποβάλει αίτηση και στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης Εκτοπισθέντων και Παθόντων.

Εισοδηματικά κριτήρια

Πέραν των πιο πάνω υπάρχουν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια βάσει του οικογενειακού εισοδήματος. Να τονιστεί εδώ ότι οικογενειακό εισόδημα σημαίνει το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας. Προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ακαθάριστων εισοδημάτων που απέκτησε το κάθε μέλος της οικογένειας κατά το έτος πριν την υποβολή της αίτησης.

Επομένως, το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι εντός του πιο κάτω πλαισίου:

 • €25.000 για μονήρες άτομο.
 • €45.000 για μονογονεϊκή οικογένεια 2 ατόμων ή για ζεύγος δύο ατόμων.
 • €50.000 για οικογένεια τριών ατόμων.
 • €55.000 για οικογένεια τεσσάρων ατόμων.
 • €65.000 για οικογένεια πέντε ή περισσότερων ατόμων.

Κριτήρια αίτησης

Άλλα κριτήρια για αξιολόγηση της αίτησης είναι τα πιο κάτω:

 • Το/α υπό ανάπτυξη ή εξέταση τεμάχιο/α είναι εντός των επιλέξιμων περιοχών.
 • Το/α υπό ανάπτυξη ή εξέταση τεμάχιο/α είναι εντός ορίων οικιστικής ζώνης/περιοχής.
 • Έχει εξασφαλιστεί άδεια οικοδομής.
 • Το συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν για απόκτηση κατοικίας (ανέγερση ή αγορά νέας κατοικίας) δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200τ.μ. και σε περίπτωση απόκτησης υφιστάμενης κατοικίας (αγορά και βελτίωση υφιστάμενης κατοικίας ή απόκτηση με δωρεά ή και με άλλο τρόπο και βελτίωση υφιστάμενης κατοικίας) τα 250τ.μ.
 • Αιτήσεις που περιλαμβάνουν κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής απορρίπτονται.
 • Απαιτείται τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση κατοικίας. Σε περίπτωση που θα συναφθεί δάνειο, είναι αναγκαία η προσκόμιση προ-συμβατικής συμφωνίας με χρηματοδοτικό οργανισμό για επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων. Η προ-συμβατική συμφωνία για εξασφάλισή του πρέπει να υποβάλλεται με την αίτηση για εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης.

Τι δεν υπολογίζεται ως ωφέλιμο εμβαδόν

Δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του ωφέλιμου εμβαδού:

 • Aκάλυπτες βεράντες και υπόστεγοι και βοηθητικοί χώροι, εκτός αν το άθροισμα του εμβαδού τους υπερβαίνει τα 50 τ.μ. Σε περίπτωση που το άθροισμα του εμβαδού τους υπερβαίνει τα 50τ.μ. θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το επιπλέον εμβαδόν. Εάν υπόστεγοι ή και βοηθητικοί χώροι είναι αναγκαίες κατασκευές που αφορούν σε τεχνικά απαραίτητη υποδομή (πχ για στήριξη της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους), μπορεί να εξαιρεθεί του υπολογισμού πρόσθετο εμβαδό μέχρι 50 τ.μ., νοουμένου ότι στις κατόψεις των επιπέδων της κατοικίας υποδεικνύονται οι εν λόγω χώροι ως βοηθητικοί και όχι ως χώρος κύριας χρήσης ή άλλος ωφέλιμος χώρος.
 • Καλυμμένες βεράντες, εκτός αν το εμβαδόν τους υπερβαίνει το 20% του δομημένου χώρου του ίδιου ορόφου.

Για επιβεβαίωση του ωφέλιμου εμβαδού, όπως προσδιορίζεται πιο πάνω, πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση ιδιώτη μελετητή αρχιτέκτονα.

Διαδικασίες Χρηματοδότησης

Ο αιτητής θα οπρέπει να συμπληρώσει το τυποποιημένο Έντυπο Υποβολής Αίτησης (Παράρτημα Γ) και να το υποβάλει μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία και δικαιολογητικά στις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις. Όλα τα απαραίτητα έγγραφα καθορίζονται στον Πίνακα 1 του Εντύπου υποβολής της αίτησης.

Για τον υπολογισμό του ποσού ενίσχυσης αξιολογούνται οι αναλυτικές προσφορές από την τεχνική υπηρεσία της Επαρχιακής Διοίκησης.

Πως θα γίνονται οι Πληρωμές

Αναλόγως του τρόπου απόκτησης της ιδιόκτητης κατοικίας, καθορίζεται και ο τρόπος πληρωμής.

Σε περίπτωση άμεσης απόκτησης κατοικίας η καταβολή της χορηγίας μπορεί να γίνει άμεσα με τη προϋπόθεση ότι έχουν υποβοληθεί όλα τα απαραίτητα παραστατικά και νοουμένου ότι η κατοικία είναι έτοιμη για χρήση, έχει δηλαδή συνδεθεί με το δίκτυο της ΑΗΚ.

Σε περίπτωση ανέγερσης κατοικίας ή απόκτησης και βελτίωσης κατοικίας ακολουθείται η ίδια διαδικασία η οποία απαιτεί την βεβαίωση και πιστοποίηση του επιβλέποντα μηχανικού (Αρχιτέκτονας/Πολιτικός Μηχανικός) ότι έχουν αποπερατωθεί όλες οι διαδικασίες. Να τονίσουμε ότι ο αιτητής θα πρέπει σε διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησής του, να έχει αρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανέγερσης της οικοδομής.

Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να γίνει σε μία ή δύο φάσεις ως ακολούθως:

Το ποσό οικονομικής ενίσχυσης θα καταβληθεί σε μία ή δύο δόσεις κατόπιν υποβολής σχετικών παραστατικών και βεβαίωση από τον επιβλέποντα Μηχανικό (Αρχιτέκτονας/Πολιτικός Μηχανικός) του δικαιούχου, για εκτέλεση εργασιών ποσού τουλάχιστον διπλάσιου της οικονομικής ενίσχυσης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 2 χρόνων από την ημερομηνία έναρξής τους και η τελευταία δόση, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 30%, θα δοθεί αφού προσκομιστεί βεβαίωση/πιστοποίηση για την αποπεράτωση όλων των εργασιών από τον επιβλέποντα Μηχανικό (Αρχιτέκτονας/Πολιτικός Μηχανικός) του δικαιούχου και η κατοικία είναι έτοιμη προς χρήση, δηλαδή συνδεδεμένη με το δίκτυο της ΑΗΚ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Λευκωσία

 • Μάριος Μιχαήλ 22804201
 • Άντης Χατζηχάννας 22804120

Λεμεσός

 • Χριστίνα Θεοδοσίου 25806495

Λάρνακα

 • Νεκταρία Λοΐζίδη 24801888
 • Γαβριλιάνα Ευσταθίου 24801887

Πάφος

 • Παμπίτσα Νεοφύτου 26801115

Αμμόχωστος

 • Μαρία Αναστάση 23200906
 • Άντρη Τσαππαρέλα 23200907

Έγγραφα και πληροφορίες

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts