Πολεοδομική Άδεια: Όλα τα έντυπα και οι διαδικασίες
Οι διαδικασίες αδειοδότησης στην Κύπρο ξεκινάνε με την εξασφάλιση της Πολεοδομικής Άδειας. Ιστορικά, οι αιτήσεις για πολεοδομική άδεια άρχισαν να κατατίθονται μετά το 1990, όταν και εφαρμόστηκε ο περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμος. Επομένως από το 1990 και έπειτα, για μία ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρχει και πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε συγκεκριμένα τί είναι πολεοδομική άδεια, τα έντυπα υποβολής αίτησης για πολεοδομική άδεια, τα έγγραφα που απαιτούνται μαζί με την αίτηση και τα δικαιώματα που ζητά η αρμόδια αρχή.
Η Πολεοδομική Άδεια είναι η αρχική έγκριση για οποιαδήποτε οικοδομική ανάπτυξη. Η έκδοση της σημαίνει ότι η ανάπτυξη πληροί τις πρόνοιες και πολιτικές των Σχεδίων Ανάπτυξης. Αυτό που εξετάζεται στην πολεδομική αίτηση είναι η χρήση της ανάπτυξης και το μέγεθος της. Λέγοντας χρήση εννοούμε το είδος της ανάπτυξης, δηλαδή εάν είναι κατοικία, γραφεία, ξενοδοχείο κτλ. Το μέγεθος από την άλλη προσδιορίζεται με τον Συντελεστή Δόμησης και το Ποσοστό Κάλυψης. Η έκδοση της πολεοδομικής άδειας γίνεται από τις Πολεοδομικές Αρχές που είναι τα επαρχιακά γραφεία πολεοδομίας ή από τα Δημαρχεία των μεγάλων πόλεων.
Η αίτηση για πολεοδομική άδεια προηγείται της αίτησης για οικοδομική άδεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια, σύμφωνα με το Γενικό διάταγμα Ανάπτυξης ΚΔΠ 451 του 2016. Το διάταγμα προσδιορίζει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι σε τεμάχιο χαρακτηρισμένο ως οικόπεδο. Παρόλα αυτά, ως προς τα χαρακτηριστικά της οικοδομής, το διάταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς τι εξαιρείται καθώς όπως αναφέρει: “Οικοδομή ή άλλη ακίνητη Ιδιοκτησία … επιτρέπεται να χρησιμοποιείται … χωρίς να απαιτείται άδεια της Πολεοδομικής Αρχής … εφόσον η χρήση της συνάδει με τις πρόνοιες ζώνης που ισχύει για την περιοχή που βρίσκεται και/ή τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάπτυξης...” Δηλαδή επιτρέπεται η μη υποβολή αίτησης για πολεοδομική άδεια εφόσον η ανάπτυξη …θα εγκρινόταν για πολεοδομική άδεια. Άρα στην ουσία δεν προσδιορίζονται επακριβώς αναπτύξεις που σίγουρα θα μπορούσαν να παρακάμψουν την πολεοδομική άδεια. Εν τέλει η ευθύνη βαραίνει τον Μελετητή, ο οποίος καλείται να πιστοποιήσει ότι η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει κατευθείαν για αίτηση οικοδομικής άδειας. Για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας απαιτείται η κατάθεση του αντίστοιχου έντυπου πολεοδομικής αίτησης.
Έντυπα Πολεοδομικών Αιτήσεων:
- EA1- Οικοδομική Ανάπτυξη
- EA2- Διαίρεση γης ή κατασκευη δρόμου
- EA3- Μεταλλευτική – Λατομική Αναπτυξη
- EA4-Αναπτυξη από Κυβερνητικά Τμήματα
- EA5-Αλλαγη Χρήσης
- EA6-Παράταση Προσωρινής Πολεοδομικής Αδειας
- EA7-Αντίγραφο Μητρώου Πολεοδομικής Αίτησης
- EA9-Αίτηση για Καθορισμό
- EA10 -Αίτηση για Παρέκκλιση
- EA11-΄Εγκριση Παράτασης Ισχύος Πολεοδομικής Άδειας
- ΕΣ1 Αίτηση για Συναίνεση σε Διατηρητέα Οικοδομή
Σύμφωνα με τις ίδιες τις πολεοδομικές αρχές, η πολεοδομική άδεια προβλέπεται να εγκριθεί εντός 3 μηνών. Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλονται και άλλα έγγραφα τα οποία αναφέρονται πιο κάτω:
Πολεοδομική Άδεια για ανέγερση ή προσθηκομετατροπές
- Έντυπο ΕΑ1 (3 αντίγραφα) υπογεγραμμένα από τους ιδιοκτήτες.
- Τίτλος Ιδιοκτησίας (1 επίσημο αντίγραφο και 3 αντίτυπα).
- 3 Κτηματικά σχέδια (επίσημα αντίγραφα) σφραγισμένα από τον μελετητή.
- 3 Σειρές Αρχιτεκτονικών Σχεδίων σφραγισμένες από τον μελετητή.
- 1 φωτογραφία από κάθε γωνιά του τεμαχίου.
- Αντίγραφο Ταυτότητας ΕΤΕΚ του Μελετητή
Άλλα έγγραφα που ίσως απαιτηθούν:
- Σε περίπτωση πολλών συνιδιοκτητών, χρειάζεται η πιστοποίηση των υπογραφών τους, η οποία μπορεί να γίνει και από τον μελετητή.
- Σε περίπτωση όπου το τεμάχιο είναι περίκλειστο τότε προσκομίζεται πρώτα το κτηματικό σχέδιο (χωρίς να υποβληθεί αίτηση) και υποδεικνύεται σε αυτό η ρυμοτομία.
- Σε περίπτωση ύπαρξης πρόσβασης μέσω δικαιώματος διάβασης απαιτείται σχεδιάγραμμα από το κτηματολόγιο στο οποίο υποδεικνύεται το πέρασμα (για να διαφανεί εάν υπάρχει ικανοποιητική πρόσβαση στο τεμάχιο).
Όπως φαίνεται στην λίστα, απαραίτητη συνθήκη για υποβολή αίτησης για πολεοδομική άδεια είναι η υπογραφή της αίτησης από όλους τους ιδιοκτήτες. Υπάρχουν Αρμόδιες Αρχές, όπως το Δημαρχείο Λεμεσού, που απαιτούν την υπογραφή των ιδιοκτητών και επί των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Σε περίπτωση που δεν υπογράφουν όλοι οι συνιδιοκτήτες, η αίτηση πρέπει να γίνει μέσω του Άρθρου 90.
Πολεοδομική Άδεια μέσω του Άρθρου 90 του περί Πολεοδομίας & Χωροταξίας Νόμου
Το άρθρο 90 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, δίνει την δυνατότητα για κάποιον ιδιοκτήτη να προχωρήσει μονομερώς σε αίτηση για Πολεοδομική Άδεια, εφόσον η αίτηση αφορά:
- τμήμα ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι εξ’ αντικειμένου εμφανές ότι αναλογεί στο μερίδιο του αιτητή
- άσκηση εγγεγραμμένου δικαιώματος ανάπτυξης
- ανάπτυξη ιδιοκτησίας με μερίδιο σε κοινόκτητο τμήμα
Σημαντικό είναι να δοθούν στην πολεοδομία “τέτοια στοιχεία ώστε η πολεοδομική αρχή να μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν επηρεάζονται οι ανέσεις ή τα νόμιμα ιδιοκτησιακά συμφέροντα όλων των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, όπως και η άνετη, νόμιμη και εύλογη κάρπωση της αντίστοιχης ιδιοκτησίας τους“. Επομένως σύμφωνα με τα πιο πάνω, τα αναγκαία έγγραφα που απαιτούνται για την κατάθεση πολεοδομικής αίτησης μέσω του άρθρου 90 είναι:
- Έκθεση με τους λόγους χρήσης του Άρθρου 90.
- Αποστολή διπλοσυστημένων επιστολών στους συνιδιοκτήτες που δεν υπογράφουν. Εάν δεν παραλάβουν την επιστολή, απαιτούνται δύο δημοσιεύσεις σε ημερήσιες εφημερίδες.
- Συμφωνία διανομής, εφόσον υπάρχει.
- Χωρομετρική Εργασία και εμβαδογράμματα των νέων τεμαχίων που μπορεί να προκύπτουν.
Δικαιώματα αίτησης για Πολεοδομική Άδεια
Κατέβασε το πιο κάτω έντυπο για να δεις τα ποσά (δικαιώματα) που λαμβάνουν οι πολεοδομικές αρχές μαζί με την αίτηση για πολεοδομικά άδεια.
Δικαιώματα Πολεοδομικής Άδειας
Σχετικά Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:
- Διαδικασίες Αδειοδότησης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
- Άδεια Οικοδομής: Έντυπα, έγγραφα και δικαιώματα
- Κτηματολόγιο Κύπρου: Αιτήσεις και δικαιώματα
Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.
Λευκωσία, Κύπρος
Recent Posts
Βρες στους πιο κάτω πίνακες όλη τη σχετική νομοθεσία που αφορά στην αδειοδότηση των οικοδομών αλλά και στην...
Επαναπροκηρύχθηκε με αυξημένες χορηγίες! Διαβάστε για το νέο Σχέδιο Χορηγιών για Θερμομόνωση Οροφών και...