Οι θερμομονωτικές και θερμοχωρητικές ιδιότητες της πέτρας
Όλοι μας έχουμε ζήσει την εμπειρία της θερμικής άνεσης που νοιώθουμε στα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Μας κάνει εντύπωση η δροσιά που νοιώθουμε το καλοκαίρι και η σχετική ζεστασιά του χειμώνα.
Η πέτρα, χρησιμοποιείτο ως δομικό υλικό, κυρίως για τις μηχανικές της ιδιότητες, δηλαδή για την στατικότητα που προσέφερε στην κατασκευή σε μια εποχή που δεν υπήρχαν οι επιλογές του μπετόν ή του μετάλλου που έχουμε σήμερα. Η πέτρινη τοιχοποιία λειτουργεί ως φέρων οργανισμός, κουβαλά δηλαδή το φορτίο της στέγης ή των πάνω ορόφων.
Για να μπορεί όμως να έχει τέτοια ικανότητα χρειάζεται η τοιχοποιία να έχει πλάτος τουλάχιστον 50 εκατοστά. Και ακριβώς αυτό το πλάτος είναι που της δίνει την ικανότητα να αποθηκεύει θερμότητα, να έχει δηλαδή μεγάλη θερμοχωρητικότητα ως κατασκευή.
Τι είναι η θερμοχωρητικότητα
Η θερμοχωρητικότητα βοηθάει στο να αποθηκεύονται τα θερμικά κέρδη από την ηλιακή ακτινοβολία και να εκτονώνονται τον χειμώνα που τα χρειαζόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε την εμπειρία του δροσερού πέτρινου οικοδομήματος το καλοκαίρι.
Τι είναι η θερμομόνωση
Όμως άλλο η θερμοχωρητικότητα και άλλο η θερμομόνωση. Τα θερμομονωτικά υλικά έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την χαμηλή πυκνότητα λόγω του ότι περιέχουν μέσα στην μάζα τους αρκετό αέρα. Ο εγκλωβισμένος αέρας είναι που προσδίδει θερμομονωτικές ιδιότητες στα υλικά. Επιπλέον όταν λέμε ότι ένα υλικό είναι θερμομονωτικό εξυπακούεται ότι δεν έχει καθόλου θερμοχωρητικότητα.
Επομένως μια πέτρα όπως ο γρανίτης, με κρυσταλλική δομή και όχι πορώδη, δεν έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η χρήση της πέτρας για επένδυση υφιστάμενης κατασκευής δεν αξιοποιεί ούτε καν τις θερμοχωρητικές της ικανότητες, γιατί μεταξύ του υλικού και του εσωτερικού του κτιρίου παρεμβάλλεται άλλο υλικό. Έτσι οποιαδήποτε θερμότητα αποθηκεύει ως υλικό, την εκτονώνει ξανά προς το εξωτερικό περιβάλλον.
Είναι πιο λειτουργικό να γίνει επένδυση με θερμομονωτικό υλικό στο οποίο θα εφαρμοστεί επίχρισμα οποιουδήποτε χρώματος και κοκκομετρίας (ανάγλυφο). Έτσι μπορείς να πετύχεις συνδυασμό αισθητικού αποτελέσματος και θερμομονωτικής αναβάθμισης της κατοικίας σου.
Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:
- Θερμομόνωση οροφής: Όλες οι επιλογές
- Μόνωση με αφρό πολυουρεθάνης
- Εσωτερική μόνωση ταβανιού
- Ενεργειακή Αναβάθμιση κατοικίας: Η σύγχρονη πολυτέλεια
Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.
Λευκωσία, Κύπρος
Recent Posts
Βρες στους πιο κάτω πίνακες όλη τη σχετική νομοθεσία που αφορά στην αδειοδότηση των οικοδομών αλλά και στην...
Επαναπροκηρύχθηκε με αυξημένες χορηγίες! Διαβάστε για το νέο Σχέδιο Χορηγιών για Θερμομόνωση Οροφών και...