Διάθεση Κρατικών Οικοπέδων – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Διάθεση Κρατικών Οικοπέδων


Διάθεση Κρατικών Οικοπέδων για Οικογένειες Χαμηλών Εισοδημάτων

Το Σχέδιο «Διάθεση Οικοπέδων για Οικογένειες Χαμηλών Εισοδημάτων» προσφέρει την δυνατότητα σε οικογένειες με χαμηλοεισοδηματίες να εξασφαλίσουν ένα φτηνό οικόπεδο για τις στεγαστικές τους ανάγκες. Τα οικόπεδα είναι σε μικρές κοινότητες της Κύπρου και τα εμβαδά τους κυμαίνονται μεταξύ των 325 και 371τ.μ. Το Σχέδιο, το οποίο εφαρμοζόταν και στο παρελθόν, αλλά αναστάληκε το 2013, θα επαναφερθεί και εκτός από την κοινωνική του προσφορά, ευελπιστεί να αναζωογονήσει τις μικρές κοινότητες και να αντιστρέψει την τάση προς την αστυφιλία.

Η γνωστοποίηση του σχεδίου για υποβολή αιτήσεων γίνεται με ανάρτηση ανακοίνωσης στα γραφεία της οικείας Επαρχιακής Διοίκησης και οικείας Τοπικής Αρχής. Η επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις αποτελείται από τον οικείο έπαρχο (ως Πρόεδρος), εκπρόσωπο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, εκπρόσωπο της  Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας και τον Πρόεδρο του αντίστοιχου Κοινοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που παραμείνουν αδιάθετα οικόπεδα, θα γίνεται επαναδημοσίευση του σχεδίου και πρόσκληση για υποβολή νέων αιτήσεων. Πιο κάτω θα αναφερθούμε σε κάποιες βασικές παραμέτρους και πρόνοιες του σχεδίου.

Για το ανανεωμένο σχέδιο του 2020 μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο μας, το οποίο και αναφέρει όλες τις κοινότητες όπου παραχωρούνται τα οικόπεδα στην Λευκωσία. Για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τα κριτήρια επιλεξιμότητας  των δικαιούχων των οικοπέδων συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Δικαιούχοι για παραχώρηση οικοπέδου

 • Δικαιούχοι είναι οι οργανικές οικογένειες, με ή χωρίς παιδιά. Προτεραιότητα έχουν οι πολύτεκνες οργανικές οικογένειες, οι οργανικές οικογένειες και τέλος οι διαζευγμένοι με γονική ευθύνη ανήλικων παιδιών.
 • Ο αιτητής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ηλικία των 50 ετών.
 • Ο αιτητής δεν θα πρέπει να έχει άλλη κατοικία γραμμένη στο όνομά του, στο όνομα της συζύγου του, ή οικόπεδο εγγεγραμμένο στο όνομα των γονέων και των παιδιών τους, στο οποίο θα μπορούσε να ανεγερθεί κατοικία.
 • Δίνεται προτεραιότητα αναλόγως του τόπου διαμονής του αιτητή. Προτεραιότητα έχουν οι εκτοπισθέντες (κάτοχοι προσφυγικής ταυτότητας), οι αυτόχθονες (μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας), οι απόδημοι εσωτερικού και οι απόδημοι εξωτερικού (θα πρέπει να μένει στην Κύπρο για πάνω από τρία χρόνια), οι κάτοικοι γειτονικών κοινοτήτων και τέλος οι ευρωπαίοι πολίτες.
 • Τα οικόπεδα θα παραχωρούνται στους δικαιούχους με σειρά προτεραιότητας. Οποιαδήποτε οικόπεδα παραμείνουν αδιάθετα, και αφού εξαντληθούν οι δικαιούχοι υψηλής προτεραιότητας, θα διατίθενται σε δικαιούχους χαμηλότερης προτεραιότητας.

Εισοδηματικά κριτήρια:

Οι δικαιούχες οικογένειες δεν θα πρέπει να έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από τα πιο κάτω ποσά:

 • Οικογένεια δύο ατόμων: € 21.000
 • Οικογένεια τριών ατόμων: € 23.000
 • Οικογένεια τεσσάρων ατόμων: € 26.000
 • Οικογένεια πέντε ατόμων: € 29.000
 • Οικογένεια έξι ατόμων; € 30.000
 • Οικογένεια εφτά ατόμων: € 32.000

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα παραχωρείται έκπτωση € 1.300

Υπολογισμός ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα του υψηλότερα αμειβόμενου από τους συζύγους και το ένα τέταρτο του εισοδήματος του χαμηλότερα αμειβόμενου. Εξαρτώμενα παιδιά ορίζονται τα αγόρια κάτω των 20 ετών και τα κορίτσια κάτω των 18. Σε περίπτωση που τα παιδιά φοιτούν, θεωρούνται εξαρτώμενα μέχρι τις ηλικίες των 25 και 23 αντίστοιχα.

Δικαιούχοι οικοπέδων: Δικαιώματα και υποχρεώσεις

Υποβολή αίτησης

Ο αιτητής πρέπει να υποβάλει την αίτηση εντός περιόδου δύο μηνών από την δημοσιοποίηση του Σχεδίου.

Ο αιτητής οφείλει να ανεγείρει την κατοικία εντός δύο ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας Ενοικιαγοράς. Η οικεία Επαρχιακή Διοίκηση μπορεί να εγκρίνει παράταση ενός έτους και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να εγκρίνει ένα επιπρόσθετο έτος. Γενικά η περίοδος ανέγερσης της κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, ακόμα και στις περιπτώσεις  εξασφάλισης των παρατάσεων.

Το οικόπεδο θα μεταβιβάζεται στον αιτητή μετά την εξόφλησή του.

Ο δικαιούχος θα μπορεί μετά την πάροδο 10 ετών από την υπογραφή της Συμφωνία Ενοικιαγοράς να πουλήσει το οικόπεδο και την κατοικία. Μπορεί επίσης να το κάνει πέντε χρόνια μετά την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο όνομά του, εφόσον εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του.

Εμβαδά κατοικίας

 • Η υπό ανέγερση κατοικία θα έχει μέγιστο εμβαδόν κλειστών χώρων 230 τ.μ. Δεν υπολογίζονται καλυμμένες βεράντες (μέχρι 20% του κλειστού χώρου) και 50 τ.μ. βοηθητικοί χώροι.
 • Θα επιτρέπονται μικρές αυξήσεις στα πιο πάνω εμβαδά, αναλόγως του αριθμού των τέκνων ή σε περίπτωση ανάγκης χρήσης τροχοκαθίσματος.

Όροι αποπληρωμής

Ο αιτητής οφείλει να καταβάλει το 1/5 της αξίας του οικοπέδου με την υπογραφή της Συμφωνίας Ενοικιαγοράς. Το υπόλοιπο ποσό, θα καταβάλλεται σε ίσες ετήσιες δόσεις εντός περιόδου 10 – 15 ετών. Το επιτόκιο θα είναι σταθερό στο 3%.

Αίτηση για αγορά Κρατικού Οικοπέδου για Φτωχές Οικογένειες

Μπορείς να κατεβάσεις την αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο από τον πιο κάτω σύνδεσμο:

Αίτηση για Αγορά Κρατικού Οικοπέδου για Φτωχές Οικογένειες

Συμβατότητα με άλλα Στεγαστικά Σχέδια

Το συγκερκιμένο σχέδιο μπορεί να συνδιαστεί με το Στεγαστικό Σχέδιο της Μέριμνας. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δικαιούχος θα μπορεί να του παραχωρηθεί οικόπεδο σύμφωνα με το Σχέδιο Παραχώρησης κρατικών οικοπέδων και μετά να λάβει βοήθεια από την Μέριμνα για να οικοδομήσει την νέα του κατοικία. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο μας.

Άλλα Στεγαστικά Σχέδια:

Σχετικά άρθρα μας που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts