Θερμομόνωση οροφής – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Θερμομόνωση οροφής


Θερμομόνωση Οροφής: Όλες οι επιλογές

Η θερμομόνωση οροφής είναι η αποδοτικότερη ενεργειακή αναβάθμιση που μπορείς να εφαρμόσεις στην κατοικία σου. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για θερμομόνωση οριζόντιας πλάκας οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η κατασκευή της θερμομόνωσης συνδυάζεται πάντα με την υγρομόνωση.  Έτσι, εκτός της θερμικής άνεσης που απολαμβάνεις, προστατεύεις την οικία σου από πιθανή διείσδυση της υγρασίας εντός της οικοδομής.

Με την θερμομόνωση οροφής μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας από 30% μέχρι 50%. Το τελικό ποσοστό εξαρτάται από την γεωμετρία του κτιρίου (πχ. εάν είναι μονώροφο ή πολυώροφο, τετράγωνο ή μακρόστενο).

Για παράδειγμα, σε ένα ισόγειο σπίτι  άνω των 100τ.μ., η ποσοστιαία μείωση είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι λογικό, καθώς η ταράτσα της οροφής αποτελεί την μεγαλύτερη επιφάνεια του κελύφους που είναι εκτεθειμένη στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η διαφορά στη θερμική άνεση είναι τόσο αισθητή, που για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως την εποχή της άνοιξης ή του φθινοπώρου, δεν θα χρειάζεται να λειτουργήσουν καν τα συστήματα ψύξης/θέρμανσης.

Επιπλέον, γίνεται καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από το σύστημα ψύξης/θέρμανσης, αφού «παγιδεύεται» εντός του θερμομονωμένου κελύφους.  Έτσι επιτυγχάνεις εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους του κτιρίου.

Το ήξερες ότι μπορείς να χορηγηθείς για την θερμομόνωση της οροφής σου; Μάθε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο μας όπου αναλύουμε τις κατηγορίες και τα αντίστοιχα ποσά χορηγιών.

Κατηγορίες θερμομόνωσης οριζόντιας πλάκας

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες εξωτερικής θερμομόνωσης της οροφής. Η συμβατική μόνωση και η αντεστραμμένη μόνωση. Η διαφορά τους έχει να κάνει με την σειρά τοποθέτησης της θερμομόνωσης σε σχέση με την υγρομόνωση. Κι αυτό γιατί δεν γίνεται να εφαρμόζεται η θερμομόνωση χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την σωστή λειτουργία της υγρομόνωσης. Εδώ να τονίσουμε ότι η σωστή λειτουργία της υγρομόνωσης επιτυγχάνεται με την δημιουργία ρύσεων ή στην κυπριακή καθομιλουμένη, την δημιουργία κατάτροχων. Πρώτα κατασκευάζονται τα κατάτροχα και μετά τοποθετείται η τελική στρώση της υγρομόνωσης. Κανένα υλικό υγρμομόνωσης δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να αναπληρώσει την απουσία κατάτροχων. Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικά; Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις.

Τί είναι οι ρύσεις και σε τί χρησιμεύουν;

Οι ρύσεις οροφής είναι η ελάχιστη κλίση που δημιουργούμε σε μία οριζόντια πλάκα οροφής ή και σε ένα εξωτερικό δάπεδο. Σκοπός τη κλίσης αυτής είναι η ομαλή και ανεμπόδιστη ροή των ομβρίων υδάτων προς τις υδροροές και γενικώς μακριά από την οικοδομή. Πολλά προβλήματα σε οικοδομές προκαλούνται λόγω λανθασμένων ρύσεων του υποστρώματος της υγρομόνωσης. Οι ρύσεις εφαρμόζονται σε ταράτσες, δώματα, οριζόντιες οροφές και εξωτερικά δάπεδα. Η κλίση των ρύσεων μπορεί να κυμαίνεται από 1% σε 2% αναλόγως του μήκους της επιφάνειας και των κατασκευαστικών περιορισμών.

Τα υλικά με τα οποία διαμορφώνονται οι ρύσεις είναι διάφορα τσιμεντοκονιάματα. Παραδείγματα αποτελούν το ελαφρομπετόν, το αφρομπετόν, το περλιτομπετόν και άλλα υλικά με βάση το τσιμέντο. Να τονίσουμε εδώ ότι αυστηρά ομιλούντες τα υλικά αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία του μπετόν, καθώς το μπετόν περιέχει και αδρανή, δηλαδή διάφορες διαβαθμίσεις πετρωμάτων (π.χ. τσακκίλια). Με την ορολογία “ελαφρομπετόν” υπονοείται ουσιαστικά ένα χαμηλής πυκνότητας ελαφρόδεμα, δηλαδή μίγμα τσιμεντοπηλού με άλλα υλικά, εκτός από αδρανή. Η επιλογή του κατάλληλου μίγματος γίνεται βάσει του επιθυμητού βάρους, της θερμομόνωσης που θέλουμε να πετύχουμε και της εξειδίκευσης του συνεργείου που θα το εφαρμόσει. Οι περισσότεροι τεχνίτες νοιώθουν άνετοι να εφαρμόσουν ένα μόνο είδος ελαφροδέματος.

Η θερμομόνωση θα τοποθετηθεί είτε κάτω από τις ρύσεις είτε από πάνω. Έτσι, συνήθως απαιτείται να γίνουν και οι δύο εργασίες, θερμομόνωση και υγρομόνωση. Στην περίπτωση που η υγρομόνωση λειτουργεί άψογα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εργασίες θερμομόνωσης και μόνο. Εντέλει, ο παράγοντας ποιότητας της υφιστάμενης υγρομόνωσης,  είναι αυτός που καθορίζει εάν θα εφαρμοστεί η συμβατική μόνωση ή η ανεστραμμένη μόνωση.

Τί να επιλέξω; Συμβατική ή Ανεστραμμένη Μόνωση;

Σε μία καινούργια οικοδομή, θα εφαρμοστεί σίγουρα η συμβατική μόνωση. Μιλώντας όμως για υφιστάμενες οικοδομές, η λύση που θα εφαρμόσεις εξαρτάται από την υφιστάμενη κατάσταση της οροφής και κατά πόσο λειτουργούν οι ρύσεις επί του δώματος.

Συμβατική Μόνωση

Συμβατική μόνωση, ονομάζεται η λύση στην οποία το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται κάτω από την στρώση του ελαφρομπετόν και την υγρομόνωση. Έτσι το θερμομονωτικό υλικό προστατεύεται από τις εξωτερικές συνθήκες, την υγρασία και οποιαδήποτε μηχανική καταπόνηση. Το αποτέλεσμα είναι μία βατή οροφή, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις, ακόμη και ως roof garden. Το θερμομονωτικό υλικό θα μπορούσε να είναι πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης ή και αφρός πολυουρεθάνης. Μπορείς να διαβάσεις σε αυτό το άρθρο για την μόνωση της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης όπου υποδεικνύω την ορθή και λανθασμένη εφαρμογή.

Ανεστραμμένη Μόνωση

Η ανεστραμμένη μόνωση, χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου έχουμε μία υφιστάμενη λειτουργική υγρομόνωση. Δηλαδή τα κατάτροχα ή ρύσεις λειτουργούν άψογα επομένως είναι κρίμα να ξαναγίνει ως εργασία. Το μόνο που θα φροντίσουμε είναι να αντικαταστήσουμε την υγρομόνωση, αναλόγως της κατάστασης του υφιστάμενου υγρομονωτικού υλικού. Έτσι σε αυτή την περίπτωση, το θερμομονωτικό υλικό θα τοποθετηθεί πάνω από την υγρομόνωση. Αυτό που χρειάζεται επιπλέον είναι η προστασία του θερμομονωτικού υλικού από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι θα πρέπει να επικαλυφθεί είτε με χαλίκια συγκεκριμένου διαμετρήματος, είτε με πλάκες πεζοδρομίου.

Εσωτερική Μόνωση

Μία τρίτη επιλογή είναι και η λύση της εσωτερικής θερμομόνωσης, δηλαδή η θερμομόνωση του ταβανιού. Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις σε αυτό το άρθρο μας, όπου αναλύουμε τον τρόπο εφαρμογής και τις κατάλληλες περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται.

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts