Ενεργειακή Αναβάθμιση: Η σύγχρονη πολυτέλεια – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ενεργειακή Αναβάθμιση: Η σύγχρονη πολυτέλεια


Ενεργειακή Αναβάθμιση κατοικίας

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τις ένοοιες τις ανακαίνισης ενός σπιτιού. Όμως, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται όλο και περισσότερο η έννοια της ενεργειακής αναβάθμσης μίας κατοικίας. Ειδικά στην Κύπρο έχουν περάσει λιγα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτοι “τολμηροί” να αναβαθμίζουν τα σπίτια τους, λαμβάνοντας παράλληλα και χορηγία. Τί σημαίνει όμως ενεργειακή αναβάθμιση;

“Ενεργειακή αναβάθμιση” μίας οικοδομής σημαίνει το σύνολο των οικοδομικών εργασιών που βελτιώνουν την ενεργειακή συμπεριφορά μίας οικοδομής. Βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς εννοούμε την μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου που στοχεύουν  στην ψύξη και θέρμανσή του. Τέτοιες εργασίες αναβάθμισης είναι θερμομόνωση οροφής, θερμομόνωση τοιχοποιίας (συχνά αναφέρεται ως θερμοπρόσοψη), την εφαρμογή θερμομονωτικών αλουμινίων, την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων ψύξης θέρμανσης και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με απλά λόγια, ενεργειακή αναβάθμιση είναι σαν να λέμε ενεργειακή ανακαίνιση.

Περισσότερα για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μπορείς να δεις πιο κάτω και σε σχετικά άρθρα της σελίδας. Οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης μπορούν να συνδιαστούν με οποιεσδήποτε εργασίες ανακαίνισης. Ειδικά για το κλίμα της Κύπρου, η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να προσφέρει θερμική άνεση ακόμα και στους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Η θερμική άνεση στο σπίτι είναι η σύγχρονη πολυτέλεια που μπορείς να έχεις απολαμβάνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ποιά είναι τα οφέλη της Ενεργειακής Αναβάθμισης;

Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σου είναι η πιο έξυπνη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Τα οφέλη είναι αναρίθμητα, αλλά πολλοί τα αγνοούν. Γιατί όμως;

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έχει μπει σχετικά πρόσφατα στην οικοδομική βιομηχανία. Και έτσι, όπως με κάθε τι καινούργιο, πολλοί έχουν τις αμφιβολίες τους. Πολλοί διερωτούνται. Ποιά απόσβεση θα έχω εάν αναβαθμίσω ενεργειακά την κατοικία μου; Γιατί να την ανακαινίσω “ενεργειακά” και να μην προβώ σε μία ανακαίνιση περισσότερο.. συμβατική;

Μπορεί όμως κανείς να το σκεφτεί ανάποδα. Ποιά η απόσβεση οποιασδήποτε ανακαίνισης χωρίς την ενεργειακή αναβάθμιση; Τί απόσβεση έχει για παράδειγμα η αλλαγή κεραμικών ή η εφαρμογή ενός γρανίτη;

Η αλήθεια είναι.. καμία. Πέραν της ίδιας της ανακαίνισης.

Δεν ισχύει το ίδιο και για την ενεργειακή αναβάθμιση, που είναι η μοναδική ανακαίνιση με πραγματική ανάκτηση του αρχικού κεφαλαίου. Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος ή πετρελαίου κυμαίνεται γύρω στο 50% ή και περισσότερο, αναλόγως της έκτασης των εργασιών. Κατά μέσο όρο, θα χρειαστούν μόνο τέσσερα με πέντε χρόνια για την ανάκτηση του αρχικού κεφαλαίου.

Τα οφέλη όμως δεν μόνο οικονομικά.

Πλεονεκτήματα Ενεργειακής Αναβάθμισης

Για εμάς, το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της διαβίωσης εντός της κατοικίας. Άλλο η θερμική άνεση σε ένα θερμομονωμένο σπίτι και άλλο η δυσφορία ενός σπιτιού απροστάτευτου από τις καιρικές συνθήκες.

Καλύτερη θερμομόνωση σημαίνει λιγότερη ανάγκη για άμεση ψύξη ή θέρμανση, πιο ευχάριστη εμπειρία και μεγαλύτερη απόλαυση του δικού σου χώρου.

Η θερμομόνωση προσφέρει πολυτέλεια στη καθημερινή ζωή της οικογένειας σου με σχετικά χαμηλό κόστος. Πρόκειται για την μοναδική επένδυση που παρουσιάζει πολύ ευνοϊκή σχέση κόστους – οφέλους.

Τα πλεονεκτήματα δεν σταματάνε εδώ.  Η εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους (τοιχοποιία και οροφή) θα προστατέψει την κατοικία από τις εξωτερικές συνθήκες και θα αυξήσει την διάρκεια ζωής του. Επιπλέον, επιλύετε και το πρόβλημα της συμπύκνωσης υδρατμών σε κρύες, εσωτερικές επιφάνειες της κατοικίας.

Ταυτόχρονα ανακαινίζεις την κατοικία σου. Υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής νέων πιο ανάγλυφων επιχρισμάτων, που μπορούν να δώσουν μια εντελώς ανανεωμένη αισθητική άποψη.  Σε συνδυασμό με την εφαρμογή εξωτερικών συστημάτων σκίασης, το ύφος του κελύφους μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφωθεί.

Μην ξεχνάς όμως. Η Ενεργειακή Αναβάθμιση είναι πρώτα από όλα μια ανακαίνιση ουσίας. Αυτό οφείλεται στις εργασίες που αναφέρονται πιο κάτω.

Εργασίες Ενεργειακής Αναβάθμισης

Προτεραιότητα της Ενεργειακής Αναβάθμισης θα πρέπει να αποτελεί η θερμομόνωση του κελύφους δηλαδή η οροφή, οι εξωτερικοί τοίχοι και τα κουφώματα. Όσον φορά τα τελευταία, μπορούν να τοποθετηθούν καινούργια, θερμομονωτικά πλαίσια, με ειδικό γυαλί που φιλτράρει το φως του ήλιου. Επιπλέον, η εξωτερική σκίαση (κάθετες τέντες, θολωτές τέντες-κασετίνες, κάθετα πτερύγια, εξωτερικές βενετικές περσίδες) μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση των θερμικών φορτίων το καλοκαίρι, ειδικά σε ένα ζεστό κλίμα όπως της Κύπρου.

Ακολουθεί έπειτα η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, του ζεστού νερού χρήσης και του φωτισμού. Σε αυτή την κατηγορία δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια.  Έτσι, μπορείς να μειώσεις σε σημαντικό βαθμό την κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού σου.

Μάθε τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες ορισμένων εργασιών αναβάθμισης στα πιο κάτω άρθρα:

Άλλα άρθα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts