Διογκωμένη και Εξηλασμένη Πολυστερίνη – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Διογκωμένη και Εξηλασμένη Πολυστερίνη


Διογκωμένη και Εξηλασμένη Πολυστερίνη

Όλο και συχνότερα ακούμε σήμερα για την θερμομόνωση κατοικιών και άλλων οικοδομών. Η θερμομόνωση οροφής ή τοιχοποιίας γίνεται με πολλούς τρόπους με την χρήση θερμομονωτικών υλικών. Ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά που χρησιμοποιείται στην Κύπρο είναι η πολυστερίνη.

Η πολυστερίνη είναι ένα θερμομονωτικό υλικό και είναι οργανικό υλικό, κυψελωτής δομής. Ο αέρας που είναι εγκλωβισμένος στην μάζα της, είναι το στοιχείο που της προσδίδει τις θερμομονωτικές της ιδιότητες. Για τον ίδιο λόγο, η πολυστερίνη είναι ελαφριά και πολύ καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.

Τα δύο είδη της πολυστερίνης

Υπάρχουν δύο μορφές πολυστερίνης. Η διογκωμένη και η εξηλασμένη. Η διαφορά τους ξεκινάει από τον τρόπο παρασκευής τους, που όμως δεν θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι περισσότερο στις διαφορετικές τους ιδιότητες που καθορίζουν και την κατασκευαστική εφαρμογή τους.

Διογκωμένη Πολυστερίνη (EPS)

Η διογκωμένη πολυστερίνη μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα σημεία ενός κελύφους, φτάνει να υπάρχει προστασία από υγρασία. Το λ της, δηλαδή ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας, κυμαίνεται μεταξύ του 0.033 και 0.038W/mK. Είναι εύφλεκτο υλικό αλλά αυτοσβενόμενο. Στο εμπόριο κυκλοφορεί συνήθως σε λευκές ή ροζ πλάκες και αναφέρεται με την ονομασία EPS.

Aλλες μορφές διογκωμένης πολυστερίνης

Η γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη είναι χρώματος γκρίζου λόγω της προθήκης γραφίτη στην μάζα της, που την καθιστά άφλεκτη και της προσφέρει βελτιωμένο λ, μεταξύ 0.030 και 0.032 W/mK. Να σημειώσουμε επίσης ότι έχει μειωμένη αντίσταση στην διάχυση υδρατμών, κάτι που την καθιστά ένα διαπνέον υλικό. Επίσης έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα από την εξηλασμένη πολυστερίνη.

Πλεονεκτήματα διογκωμένης πολυστερίνης:

  • Χαμηλή τιμή
  • Μειωμένη αντίσταση στην διάχυση υδρατμών
  • Δυνατότητα να καμπυλώνει

Εξηλασμένη Πολυστερίνη (ΧPS)

Η εξηλασμένη πολυστερίνη μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα σημεία ενός κελύφους, προτιμάται όμως σε σημεία που υπάρχει επαφή με υγρασία. Το λ της, δηλαδή ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας κυμαίνεται μεταξύ του 0.033 και 0.038W/mK. Με προσθήκη άνθρακα στις πλάκες το λ μειώνεται στο 0.030 και 0.032 W/mK. Είναι εύφλεκτο υλικό αλλά αυτοσβενόμενο. Στο εμπόριο κυκλοφορεί συνήθως σε μπλε ή πράσινες πλάκες και αναφέρεται με την ονομασία XPS.

Πλεονεκτήματα εξηλασμένης πολυστερίνης:

  • Αντίσταση στην απορρόφηση νερού
  • Καλή θλιπτική αντοχή

Για τους δύο αυτούς λόγους τοποθετείται σε εργασίες θερμομόνωσης δώματος (ταράτσας).

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts