Βιοκλιματικός Σχεδιασμός – ECOSMART PROPERTY DESIGN

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός


Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική:ο ποιοτικός σχεδιασμός

Ο ανθρώπινος πολιτισμός, μέσα από την ιστορία του, έχει αναπτύξει εμπειρικές μεθόδους κατασκευής, που του προσφέρουν τις βέλτιστες θερμικές συνθήκες στην κατοικία του. Στην Κύπρο τέτοια παραδείγματα είναι τα αρχοντικά, πετρόχτιστα σπίτια και τα μικρά πλινθόκτιστα. Και στα δύο παρατηρείται η ψύξη που προσφέρουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην σύγχρονη εποχή, με την αύξηση των υλικών, των μεθόδων κατασκευής αλλά και των αναγκών μας, η διαδικασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης οφείλει να συμπεριλάβει πολλές παραμέτρους και να ικανοποιήσει μια πληθώρα απαιτήσεων. Σίγουρα η αισθητική ποιότητα και η ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών σου είναι δύο από τα βασικότερα στοιχεία που ψάχνεις σε μία κατοικία. Όμως στην σημερινή εποχή, η ανάγκη για οικονομικότερες λύσεις σε συνδυασμό με την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος επιβάλει την εξοικονόμηση ενέργειας. Και εκεί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική ή σχεδιασμός είναι ο σχεδιασμός που λαμβάνει υπόψη στοιχεία από το κλίμα της περιοχής, όπως την θερμοκρασία, τον ηλιασμό και τον αερισμό, με στόχο την βέλτιστη προσαρμογή του κτιριακού κελύφους σε αυτά. Το αποτέλεσμα είναι ένα κτίριο το οποίο καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά κτίρια, προσφέροντας παράλληλα καλύτερη θερμική άνεση. Για παράδειγμα, η διάταξη των επί μέρους χώρων της κατοικίας σε συγκεκριμένο προσανατολισμό, είναι ένας από τους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς, που μπορεί να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής σου εντός του κτιρίου, χωρίς απαραίτητα να αυξάνουν το κόστος κατασκευής του.

Η σκίαση, επίσης, είναι ένα στοιχείο που παίζει ρόλο, αλλά δυστυχώς συχνά αγνοείται. Στον βιοκλιματικό σχεδιασμό θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα, φροντίζοντας παράλληλα να την περιορίσουμε το καλοκαίρι. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με την επιλογή του σωστού τύπου σκίασης και την σωστή της τοποθέτηση.

Εκμεταλλεύσου, επομένως τον ορθό, βιοκλιματικό σχεδιασμό που σου εξοικονομεί χρήμα και δημιουργεί ένα πιο άνετο σπίτι για εσένα και την οικογένειά σου, χωρίς επιπλέον κόστος! Επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts