5 Συμβουλές για Αγορά Ακινήτου στην Κύπρο – ECOSMART PROPERTY DESIGN

5 Συμβουλές για Αγορά Ακινήτου στην Κύπρο


Αγορά Ακινήτου στην Κύπρο: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η αγορά ακινήτου είναι μια συχνή επιλογή για επένδυση. Ένα οικόπεδο, μια οικία ή ένα εξοχικό είναι μερικά από τα ακίνητα τα οποία κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει είτε για ιδία χρήση είτε για τη μετέπειτα πώλησή τους με σκοπό το κέρδος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά αφορά στην μεταβίβαση ενός Τίτλου Ιδιοκτησίας. Συχνά όμως υπάρχει και η περίπτωση της αγοράς ενός ακινήτου, το οποίo δεν είναι εγγεγραμμένο στον Τίτλο Ιδιοκτησίας. Συχνά σε τέτοια περίπτωση η πώληση γίνεται μέσω αγοραπωλητήριου εγγράφου.

Το οικοδομικό απόθεμα της Κύπρου είναι στην πλειοψηφία του μη αδειοδοτημένο και χρειάζεται η νομιμοποίησή του. Θα πρέπει να ζητήσεις έγγραφα που πιστοποιούν την νομιμότητά του ακινήτου που σε ενδιαφέρει ή να προβείς μόνος σου σε μία έρευνα αγοράς. Αυτές είναι οι πέντε συμβουλές που σου δίνουμε έτσι ώστε να αποφύγεις προβλήματα που δύσκολα επιλύονται.

Έρευνα Αγοράς Ακινήτου: Πέντε σημαντικές συμβουλές

Πιο κάτω, θα σου πω αναλυτικά βασικά έγγραφα και πληροφορίες που θα πρέπει να έχεις στα χέρια σου πριν προχωρήσεις στην αγορά του ακινήτου. Όσα περισσότερα δεδομένα θα έχεις στα χέρια σου τόσο καλύτερη απόφαση θα μπορέσεις να πάρεις. Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Ζήτησε ενημερωμένο Τίτλο Ιδιοκτησίας

Ζήτησε από τον ιδιοκτήτη πρόσφατο, ενημερωμένο Τίτλο Ιδιοκτησίας. Η απουσία πρόσφατου τίτλου ιδιοκτησίας είναι από μόνο του κάτι το ανησυχητικό. Ο ενημερωμένος τίτλος δυνατόν να περιέχει πληροφορίες που ενδεχομένως να λείπουν από έναν παλαιότερο. Επιπλέον, η αγορά ακινήτου μέσω αγοραπωλητήριου εγγράφου, έστω και εάν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, δεν σου εξασφαλίζει απαραίτητα τον Τίτλο Ιδιοκτησίας. Αυτό το επιβεβαιώνει το ίδιο το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Μπορείς να τους ρωτήσεις και ο ίδιος.

Ψάξε για απαγορεύσεις και εμπράγματα βάρη

Μάθε για απαγορεύσεις ή άλλα εμπράγματα βάρη, μέσω του Κτηματολογίου. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που σήμερα χαρακτηρίζονται ως «εγκλωβισμένοι αγοραστές» λόγω του ότι δεν είχαν ελέγξει εκ των προτέρων κατά πόσον το ακίνητο που επρόκειτο να αγοράσουν ήταν υποθηκευμένο από πλευράς επιχειρηματία ανάπτυξης γης. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά από πολλά χρόνια παραμένουν ακόμη χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, με όλα τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Έλεγξε την νομομότητα της υφιστάμενης οικοδομής

Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές ή οικοδομικές εκκρεμότητες που αφορούν το τεμάχιο ή την οικοδομή. Είναι πολλοί οι αγοραστές που αγόρασαν τεμάχια τα οποία υπόκεινται σε όρους της πολεοδομίας ή σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Οι ανολοκλήρωτες Διαδικασίες Αδειοδότησης θα σε παγιδεύσουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που δεν γνωρίζεις ούτε πότε ούτε εάν μπορούν να διεκπερεωθούν. Η διαβούλευση με τις αρμόδιες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές μέσω ενός Αρχιτέκτονα θα σε βοηθήσει. Δεν θες να αγοράσες τις εκκρεμμότητες του πωλητή. Τουλάχιστον όχι χωρίς να το γνωρίζεις.

Ζήτα το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης

Βεβαιώσου ότι το κτίριο που σε ενδιαφέρει διαθέτει τουλάχιστον Πιστοποιητικό Τελικής Έγκρισης. Ποτέ δεν ξέρεις εάν το επιπλέον δωμάτιο που θα σου πουλήσει ο πωλητής είναι όντως νομότυπο ή εάν «κληρονόμησες» τους μπελάδες του προηγούμενου ιδιοκτήτη με τις Αρμόδιες Αρχές. Σε περίπτωση απουσίας τέτοιου πιστοποιητικού, ζήτα καλύτερα τη συμβουλή ενός Αρχιτέκτονα- Μελετητή.

Μάθε αν υπάρχει χρέωση ΦΠΑ

Ζήτα από τον πωλητή να σου πει εάν θα πρέπει να πληρωθεί ΦΠΑ και σε τι ποσοστό. Με βάση πρόσφατη νομοθεσία, η χρέωση του ΦΠΑ στα ακίνητα γίνεται αναλόγως του πωλητή, δηλαδή του Ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ο πωλητής οφείλει να γνωρίζει εκ των προτέρων εάν η πώληση υπόκειται σε ΦΠΑ και είναι υπόχρεος να σε ενημερώσει σχετικά.

Έξυπνη Επιλογή Ακινήτου

Η αγορά ενός σπιτιού με σκοπό την ιδιοκατοίκηση είναι σίγουρα μια συναισθηματική διαδικασία. Πολλές φορές παρασυρόμενοι από τα συναισθήματα μας και την ανάγκη για εξασφάλιση μιας προσωπικής κατοικίας, κάνουμε λάθη που κατά κανόνα στο μέλλον μας κοστίζουν. Η μεγαλύτερη παγίδα έγκειται στη βιασύνη μας να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά μας. Μπορεί σε συνθήκες ανάπτυξης να χρειαστεί να βιαστούμε, ωστόσο σε μια αγορά σαν τη σημερινή δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης. Εξάλλου, σε πτωτικές αγορές ο χρόνος «δουλεύει» τις περισσότερες φορές υπέρ του αγοραστή.

Οι πιο πάνω πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις εάν το ακίνητο που σε ενδιαφέρει αξίζει την επένδυση σου. Ζητώντας την συμβουλή ενός ανεξάρτητου Αρχιτέκτονα Μελετητή, μπορείς να έχεις μια ανεξάρτητη και εμπεριστατωμένη άποψη ως προς τα πραγματικά δεδομένα της επένδυσης και τις οικονομικές, τεχνικές, νομικές και διαδικαστικές παραμέτρους της. Θα μπορείς να προβλέψεις πολλά απρόβλεπτα έξοδα ή περιορισμούς που δυνατόν να προκύψουν  στο μέλλον όπως για παράδειγμα έξοδα για νομιμοποίηση τυχόν παρατυπιών ή τις αναπτυξιακές δυνατότητες βάσει της πολεοδομικής ζώνης.

Στο κάτω κάτω, τα πιο πάνω δεδομένα θα σου χρησιμεύσουν ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί στο στάδιο της διαπραγμάτευσης της τιμής. Εάν ενδιαφέρεσαι για μια εμπεριστατωμένη και επαγγελματική έρευνα όσον αφορά το ακίνητο που σε ενδιαφέρει επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλα άρθρα που σε ενδιαφέρουν:

ECOSMART PROPERTY DESIGN

Ο οικοδομικός σου σύμβουλος.

Λευκωσία, Κύπρος

Ακολούθησε μας στο Facebook

Recent Posts